måndag 9 februari 2015

Bygging av kantgrop i Hemsedal

Langtur over Hemsedals fjellet



I siste uken i januar var vi på en 5 dagers tur over hemsedalsfjellet på fjellski. På torsdagen, altså siste kvelden bygget vi kantgrop. Da vi kom opp i område der skavlen var begynte det å blåse opp, i 10 minusgrader og jeg vil tro vinden kom opp i kuling, og det begynte å bli en reell situasjon der vi kanskje hadde måttet grave oss nødbivuak i snøen. Min gruppe var heldig og fant en skavel med myk snø, så vi brukte ca 1 time på å bygge en kantgrop med plass til alle 3.

Horgen (2010) beskriver kantgropen som den snøbivuakken som er mest trygt og raskest og bygge. En kantgrop trenger bare en skavl som er 2 meter høy og ca 1-2 meter dyp horisontalt innover. For å vite om det faktisk er nok snø, bruker man en søkestang. Man stikker den horisontalt inn og ser hvor langt den kommer. Kantgropen krever også mindre graving enn snøhulen gjør. Enkelte mener den også er mer komfortabel enn telt på vinterstid.

Når man bygger en kantgrop graver man en tunnel inn i snøen, her er det viktig at den ikke blir for brei. Helst ikke bredere enn skulderbredde. Man skal kunne stå oppreist inn i den også. Når man er en gruppe som bygger så kan en grave inn, en kan grave vekk snøen helt ut av tunnelen, og en kan starte med å lage blokker som skal legges over inngangen. Når man har laget tunnelen inn kan man begynne og lage til soveplassene, her ligner det litt på snøhule bygging ved at man lager et hulrom på hver side av tunnelen. om tunnelen kan graves langt inn i kan man også lage flere rom lengre inne. Man vil fortsatt ha en nødutgang i taket. På bildet under kan man se tunnelen og blokkene som har blitt lagt over taket.




Bilde er hentet fra http://askerspeiderne.no/nyhet.php?id=3366


Blokkene sages ut av de mer underliggende og kompakte lagene i snøen og legges over hele inngangen bortsett fra helt nederst, der man skal kunne ha en liten åpen luke til å skli inn i kantgropen. På venstre side av inngangen setter man søkestangen, for å signalisere inngangspartiet (Pettersen Elvestad & Odlerbakk,2012). Man må også huske på å ha en spade innendørs i tilfelle man må grave seg ut. Det kan snø mye på en natt.

Dette var en super flott erfaring å ha med seg, i tilfelle man faktisk må grave seg ned.




Kildehenvisning

Horgen, A.(2010). Friluftslivveiledning vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget AS.


Pettersen Elvestad, J., & Olderbakk, I.(2012). Dropp snøhule, grav kantgrop! www.ut.no. Publisert 28.02.2012. Hentet 10.02.2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar